“Je kan merken dat het een christelijk huis is door de zondag, dan hebben we echt rust en daar worden we ook wel aan gehouden. Ook bidden we iedere dag bij het eten en lezen we uit de Bijbel.” Aafke Heger (47) praat vol enthousiasme over Het Tuinhuis van Philadelphia in Woudenberg, een woonlocatie voor mensen met een geringe beperking. Het Tuinhuis staat op het terrein van het zorgcentrum Groenewoude.

 .

 .

Voordat Aafke naar Het Tuinhuis verhuist, nu bijna drie jaar geleden, woont ze bij haar moeder in Utrecht Overvecht. Maar als haar moeder ongeveer vier jaar geleden overlijdt, moet Aafke op zoek naar een nieuw huis. “Eerst kon ik nog niet gelijk in mijn appartement,” zegt Aafke. “Toen hebben ze aangeboden dat ik in de slaapwachtruimte mocht verblijven. Toen er een appartement vrijkwam, mocht ik alsnog daarheen verhuizen. Dat duurde wel lang, het duurde twee jaar voordat ik dit appartementje mocht krijgen. Het was helemaal vol, dat was wel jammer.”

Zelfstandig

Aafke heeft het goed naar haar zin: “Het is heel gezellig hier. We drinken iedere avond om 8 uur koffie met iedereen. In totaal wonen er 14 mensen, 7 boven en 7 beneden. We eten ook in de groep, maar één keer in de week kook ik zelf, op dinsdagavond.”

Juist die zelfstandigheid vindt Aafke mooi. Met haar beperking, is ze uitstekend in staat om op haar vrije dinsdag zelf boodschappen te doen, te bedenken wat ze wil eten en dan ’s avonds te koken. Trots vertelt ze: “Dan ga ik eerst bedenken wat ik ga eten en dan schrijf ik de boodschappen op die ik kopen wil. Ik heb een keertje andijvie gekookt, en wortels, boontjes, macaroni. Thuis deed ik ook altijd al koken, toen ik nog bij mijn moeder woonde. Toen deed ik ook al de was, toen het niet zo goed meer ging met mijn moeder. Strijken kon ik ook al, aardappels schillen. Ik kan eigenlijk alles. Er is weinig eigenlijk wat ik niet kan.”

Het Tuinhuis staat op het terrein van zorgcentrum Groenewoude, een locatie van Zorggroep Charim. Op deze locatie worden onder andere activiteiten georganiseerd en kunnen oudere mensen wonen. Aafke werkt in het zorgcentrum. “Overdag werk ik in Groenewoude, vier dagen in de week. Daar help ik met mensen eten geven, eten opscheppen voor de mensen, vaatwasser inruimen, was in de kasten leggen, schoonmaken. Heel veel verschillende dingen. Het leukste vind ik om met de mensen bezig te zijn. Ik praat soms ook wel met ze, maar je kan niet altijd goed met de mensen praten. Sommigen zijn wel dement.”

 .

Reizen

Doordat haar werk op loopafstand is, is Aafke niet afhankelijk van vervoer. Maar ook in andere situaties is ze heel zelfstandig. “Ik ga volgende week naar mijn zus Diny in Arnhem,” zegt ze. “Dan ga ik met de bus naar het station in Veenendaal. Dan komt mijn zus met de trein ook naar het station toe en dan komt
ze me halen. Daarna gaan we dan samen terug naar haar flat.” Met de vier broers en drie zussen die Aafke heeft, is afgesproken dat ze iedere maand een weekend bij iemand is.

Vol enthousiasme vertelt Aafke ook over haar reis naar Israël, afgelopen mei. De reis was mede georganiseerd door haar oud predikant dominee Joppe. Samen met mijn zus Diny en een vriendin die ook in Woudenberg woont, heeft Aafke een 12-daagse rondreis gemaakt in Israël. Ze laat trots een knuffel van een kameel zien, die zij in Israël heeft gekocht. Ook laat ze haar fotoal- bum zien van haar reis, met prachtige foto’s van onder andere Jeruzalem en het Meer van Tiberias.

 .

Contact

Ook kerkelijk gezien heeft Aafke het goed naar haar zin in Woudenberg. Ze is lid van de Hersteld Hervormde Kerk daar. “Ik heb best wel veel contacten met mensen die een gezellig praatje met me maken, of ik word weleens op de koffie gevraagd bij mensen. Ik heb ook een vrijwilliger die me iedere zondag ophaalt om naar de kerk te gaan. Twee keer zelfs: ’s ochtends en ’s avonds.”

In de tijd die overblijft, op zondag en doordeweeks, is Aafke graag creatief bezig. “Ik maak 3D-kaarten, dat vind ik heel erg leuk. Sommige mensen vragen weleens of ik een kaart voor ze wil maken, dus dat doe ik dan. Maar ik verkoop ze niet. Maar nu heb

ik dus wel heel erg veel kaarten. Als iemand ziek is, stuur ik weleens een kaart.” De hobby van het kaar- ten maken heeft Aafke van haar moeder. “Ik het begin miste ik mijn moeder veel, vooral omdat ik alleen was. Maar nu woon ik gelukkig hier.”

 .

Activiteiten

Het Tuinhuis heeft ook veel vrijwilligers die activiteiten ondernemen met de bewoners. Zo wordt de ene week een avond een Bijbelkring gehouden en de andere week een spelletjesavond. Aafke: “Dan komen er een paar vrijwilligers spelletjes met ons doen, bijvoorbeeld sjoelen, Skip-Bo of Memory. Je mag dan zelf weten of je mee doet, dat doet niet iedereen. Ook gaan we één keer in de maand zwemmen met een vrijwilliger en iemand van de leiding.”

In Het Tuinhuis is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. “Mij helpen ze vooral met contactmomenten,” legt Aafke uit. “Als je een praatje wil maken dan komt de begeleiding langs, maar als je bijvoorbeeld niets te vertellen hebt, hoeven ze niet te komen. Ik vind dat wel fijn, want iedere dag hoeft ook niet van mij. Ik heb het twee keer in de week en dat is wel genoeg voor mij.”

Aafke wordt vrijgelaten in die contactmomenten, maar ook in de activiteiten die ze onderneemt. “Als ik weg ga, neem ik mijn telefoon mee. Wat als ik dan niet terug kom? Dan pak ik mijn telefoon en zeg ik dat ik niet terug kom! Of als ik ergens plotseling blijf slapen, kan ik gewoon bellen. Als ik weet dat ik bijvoorbeeld een weekendje weg ga, dan moet ik dat in de agenda zetten zodat iedereen dat weet. Ik vind het wel fijn om zo vrij te zijn.”

Begeleiden bij het opzetten van woonvoorzieningen

Al jaren zijn wij betrokken bij het opzetten en realiseren van woon- en logeervoorzieningen met een christelijke identiteit. Als vereniging spelen we hierbij een stimulerende en bemiddelende rol. Het initiatief komt van een ouder die op zoek is naar een passende woning voor een kind, daarom noemen we dit ook wel een ouderinitiatief. Samen met ouders gaan we op zoek naar meer toekomstige bewoners, wordt er gekeken naar een plek om te wonen en wordt er gezocht naar een zorgleverancier.

Voor het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg is in 1995 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Stichting Philadelphia Zorg. Binnen Philadelphia Zorg zijn er zeven woonvoorziening met de identiteit van Op weg met de ander: in Benthuizen, Brakel, Huizen, Krimpen aan de IJssel, Sliedrecht, Bleskensgraaf en Woudenberg. In die woningen werken medewerkers die kerkelijk meelevend zijn. Er wordt dagelijks uit de Bijbel gelezen en gebeden.

Zondags kunnen bewoners naar de kerk gaan en is de zondag een rustdag. Een enkele keer is er een open plek in één van de huizen. Informeer bij ons naar de wachtlijst.
Wilt u meer weten over identiteitsgebonden zorg? Neem dan gerust contact met ons op via info@opwegmetdeander.nl of 06-284 674 19.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: