Boekbespreking

In het boek ?Dirigeren van de oceaan? beschrijft de moeder de belevenissen van haar zoon met autisme. Aan de hand van voorvallen uit het dagelijks leven leert de lezer zien hoe een autistisch persoon met een normaal tot hoge intelligentie de wereld beleeft.

Gijs is zo?n jongen. Hij verwerkt de informatie van zijn zintuigen anders. Zo vindt Gijs het belangrijk dat zijn schoenen strak zitten.?Als de familie een keer een dagje uitgaat, kan Gijs aan het einde van de dag plotseling geen stap meer verzetten.

Bij thuiskomst blijken zijn teennagels te bloeden. Gijs? moeder over de voorval: ?Had?ik maar beter opgelet, zijn pijngrens is nu eenmaal hoog?en als hij iets voelt, kan hij het niet verwoorden op een voor?mij begrijpelijke manier. Voor hem telden alleen zijn fijne bruine schoenen. Dat die hem pijn konden doen, kwam niet bij hem op. De volgende dag bij de schoenenwinkel ontkende hij nog hevig dat zijn schoenen te klein waren. Maar de cijfers logen niet: de schoenen waren maat 33 en de verkoper mat toch echt een flinke maat 36! Nu nog ?zes jaar later? heeft hij het soms nog over die fijne bruine schoenen waar hij op een dag zomaar niet meer op kon lopen.?

De praktische verhalen ?zijn in vier hoofdstukken verdeeld. Aan elk hoofdstuk gaat een toepasselijk theorie vooraf, geschreven door autismedeskundige Wilfred Woutersen. Voor ouders en familieleden van mensen met autisme zijn de verhalen heel herkenbaar. Doordat de gebeurtenissen humoristisch zijn opgeschreven, is dit een boekje zeer geschikt om lekker op de bank te lezen.

n.a.v.: ?dirigeren van de oceaan, de essentie van autisme aan de hand van dagelijkse voorvallen?, door maddy hulshof; uitgeverij van tricht; isbn 9789073460751; 120 bladzijden; prijs ? 18,50.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: