‘Rouw’ beschrijft uitvaart voor kind met autisme

In het leven van een kind kan rouw en verdriet komen als iemand sterft. Ieder kind wil dan graag weten?wat er met de overledene gaat gebeuren. Het heeft informatie nodig. Dat geldt zeker voor een kind met een stoornis in het autistisch spectrum. Zijn leven is zwaar ontregeld.?

Margonda Hartman-van der Vlies en Bettie Versluis schreven een boekje voor deze doelgroep. Omdat beiden werkzaam zijn in het speciaal onderwijs,?weten ze uit de praktijk wat een kind met autisme helpt. Ze beschreven wat er gebeurt bij verdriet,?de uitvaart en alles wat daarbij hoort. De auteurs gebruikten een techniek die helpt bij het verbeteren van sociaal inzicht. Deze heet ?social story?s?. Bij deze interventietechniek worden tekeningen over sociale gebeurtenissen ?gelezen?. Ook tekenden zij de gebeurtenissen rond een begrafenis. Die geven een kind met autisme houvast.

Schermafbeelding 2015-03-31 om 13.10.18In het boekje zijn kaartjes met plaatjes verwerkt. Deze zogeheten pictogrammen kunnen worden uitgescheurd en zo tijdens de dag van de begrafenis worden gebruikt om het dagritme aan te geven. Op deze manier wordt de uitvaart inzichtelijk en krijgt de dag structuur. Het boekje is rustig; de tekst is eenduidig en eenvoudig.

Het boekje heeft de rechterflank van de gereformeerde gezindte als doelgroep. Dat blijkt onder meer uit het dragen van zwarte kleding en het feit dat er geen bloemen worden verwacht bij de uitvaart.?De auteurs geven tweemaal aan dat een nieuw hart het allerbelangrijkste is. Het is jammer dat zij niet verder hierop ingaan. Weliswaar kan het zinnetje aanleiding geven voor een gesprek over geestelijke zaken.?Desalniettemin is het een aanbevelenswaardig boekje dat goede aanknopingspunten biedt voor gebruik bij jonge kinderen en kinderen met autisme.

n.a.v. ?Rouw?, geschreven en getekend door Margonda hartman-van der Vlies en Bettie Versluis, uitg. gebr. Koster; barneveld, 2011; isbn 978 90 5551 645 2, 47 blz.; prijs ? 10,00.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: