Kinderen met ADHD vergeten regelmatig afspraken en raken vaak spullen kwijt. De omgeving ervaart kinderen die last hebben van ADHD vaak als stoorzenders. Ze hebben moeite met luisteren, stilzitten en flappen er soms vanalles uit. Dit maakt dat zij regelmatig een correctie of straf krijgen.

We weten inmiddels dat de oorzaak van dit gedrag een stoornis is in de hersenen. De regelfuncties van de hersenen heten in de vakliteratuur executieve functies. In het voorste gedeelte van de hersenen, de frontale hersenkwab, worden die regelstructuren aangestuurd. Ze regelen dat je de dingen die je ziet en hoort, kunt verwerken. Ze zorgen voor het ordenen van informatie en maken plannen hoe je dingen het beste kunt oplossen. Ze zorgen ervoor dat je het plan kunt onthouden en dat je het ook stap voor stap gaat uitvoeren. Ze regelen dat je leert van gemaakte fouten. Bovendien zorgen ze ervoor dat je met name belangrijke dingen waarneemt en schermen ze je af voor minder belangrijke zaken. De regelfuncties houden zich ook bezig met gevoelens. Ze zorgen ervoor dat je je gevoelens in de hand hebt. Ze helpen je ook om je te motiveren en om oplettend te blijven.

Als je ADHD hebt, lukken opdrachten maar gedeeltelijk. Soms vergeet je waar je mee bezig was. Je bureau is vaak een chaos en je kleding ligt nog waar je ze hebt uitgedaan. Vaak lopen je ouders op je te mopperen en is het ongezellig in huis. Dat is jammer. In het boekje “Chaos in je hoofd” staan tips om het thuis leuk te houden. Bijvoorbeeld door afspraken te maken wat je moet doen bij een ruzie. Of helpt een huisvergadering je het beste om te blijven praten met je ouders? Doe af en toe een spelletje of een andere ontspannende activiteit met je familie.

Als je ADHD hebt is ergens mee stoppen lastig, bijvoorbeeld computeren. Een tip is om dan een wekker te zetten met een reminder. Oefen met stoppen, want dit moet er echt in slijten. Soms is het beter om dingen waarmee je niet kunt stoppen, weg te zetten of te vermijden.

Ook al gaat het boek hoofdzakelijk over kinderen met ADHD, de tips zijn ook toepasbaar bij kinderen met ADD. Kinderen met ADD zijn niet hyperactief maar komen vaak dromerig over.

Psycholoog Anneke Eenhoorn wil kinderen met ADHD en hun ouders helpen met praktische tips en voorbeeldverhaaltjes. In het boek ”Chaos in je hoofd” besteed zij aandacht aan de kenmerken van ADHD en leert zij hoe je hiermee om kan gaan. Met aandacht voor de positieve kanten van het kind.

Jenneke Wolvers-ten Hove

N.a.v. “Chaos in je hoofd. Als je ADHD of ADD hebt”, door Anneke Eenhoorn; Uitg. Lannoo Campus; Houten, 2015; ISBN 9789401414890; 112 pag.; € 17,99

CategoryADHD

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: