We moeten niet vragen of we zin hebben in het leven, maar of we zin hebben in vandaag.

Dat stelde Nico van der Voet zaterdag tijdens de jaarlijkse familieontmoetingsdag van Op weg met de ander, een christelijke vereniging op gereformeerde grondslag voor mensen met een beperking.

De theoloog stelde de vraag aan de ouders van deze mensen. Zij kunnen zich afvragen wat de zin van het leven van iemand met een ernstige verstandelijke beperking is. Die vraag is echter heidens, poneerde Van der Voet. „Natuurlijk is het antwoord goed dat ook zij leven tot eer van God. Maar wat betekent dat dan? Het is te groot om de zin van het hele leven te bedenken. Het gaat erom dat we zin in vandáág hebben.”

Genieten

Zin hebben in het leven vandaag betekent genieten van Gods aanwezigheid. „Dan zijn onze ogen open voor het alledaagse. Niet alleen de grote, maar juist de kleine dingen geven zin.”

We mogen ook genieten van het leven, constateerde Van der Voet. „Een kind speelt in de zandbak. Is dat zinvol? Ja, want het geniet, net als zijn ouders. God geniet dan ook.”

Toch is het leven voor sommigen zwaar. „In onze tijd ligt de lat zo hoog. Alles moet volmaakt zijn. Uw kinderen zitten in een rolstoel, ze hebben geen opleiding gevolgd, maar zo mogen we niet kijken. Wees niet bezorgd voor de dag van morgen”, adviseerde Van der Voet. „Geniet van deze dag. Van de spelletjes op het spelletjesplein straks. We hoeven niet krampachtig zin aan iets te geven.”

Wat kan iemand leren van de medemens met een beperking? „Dankbaar zijn voor het leven hier en nu, zoals God ons dat gaf. Net als een kind dat blij is met patat.”

Ondersteunen

Van der Voet adviseerde de aanwezigen om mensen met een beperking heen te staan. „Laten wij op weg gaan met de ander. Wij zijn er om elkaar te ondersteunen. Om naast de ander te staan. Dan krijg je zin in het leven van vandaag. En daar glimlacht de Heere God om.”

Van der Voet had ’s ochtends voor de ruim honderd aanwezigen een Bijbelvertelling gehouden over Petrus in de gevangenis. Naast het wonder van de bevrijding leest hij er nog een wonder in. „Petrus is niet bang voor de dood. Dat was hij wel toen hij de Heere Jezus verraadde. Waarom is dit veranderd? Omdat de Heere Jezus is opgestaan, is opgevaren naar de hemel én omdat de Heilige Geest is uitgestort.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

CategoryNieuws

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: