Bij de vorming van het kabinet Rutte III kreeg de ChristenUnie een staats secretaris Volksgezondheid. Dat werd Paul Blokhuis. Hoe kijkt hij terug op de voorbije periode en wat is zijn belangrijkste drijfveer?

Volgens veel mensen is hij een bewogen christen die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. “Ik hoop dat dit klopt”, reageerde Blokhuis desgevraagd. “Mijn vader was een ‘vrolijk’ gereformeerde dominee. Mijn ouders hebben mij met de paplepel ingegoten dat je klaar staat voor anderen.

Toen we in Schiedam woonden, was het normaal dat Aad, een verstandelijk gehandicapte man uit de kerk, op zondagmorgen met ons meeging om koffie te drinken. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit. Aad voelde zich thuis, want hij smikkelde taart op en hij zette zelf klassieke muziek op. De benadering van mijn ouders past ook bij mijn belangrijkste drijfveer: iedereen moet kunnen meedoen. Vanuit mijn geloof en vanuit de naastenliefde doe ik dat: Wie je ook bent en natuurlijk ook als je een verstandelijke beperking hebt.”

Blij na aarzeling

Hoewel Blokhuis een christelijk-sociaal geluid wil uitdragen, is zijn staatssecretariaat onderdeel van een tamelijk liberaal kabinet. Deze spanning voelde Blokhuis al vanaf het begin. “Ik aarzelde om toe te treden. Het moment waarop ik werd gebeld, herinner ik me goed. Ik kwam net terug van een werkbezoek, toen de telefoon ging. Voordat ik hem openklapte, wist ik het: dit is Gert-Jan Segers, onze fractievoorzitter. En jawel! Ik nam op: ‘Gert-Jan, ik wil niet dat jij mij belt.’ Ik had er aanvankelijk geen behoefte aan. Wat moest ik in dit centrumrechtse kabinet zoeken?

Maar Segers somde ”mijn” thema’s op: geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang, beschermd wonen en preventie. Dat zijn precies onderwerpen die mijn hart hebben. Ik overlegde met mijn gezin en sliep er een nachtje over. Ik wilde er serieus over nadenken, las het regeerakkoord en was toen blij verrast. Zeker, met sommige standpunten was ik het niet eens. Daarvan zijn er inmiddels gelukkig enkele gesneuveld: de dividendbelasting en het plan om mensen met een beperking onder het minimumloon te belonen,” verduidelijkt Blokhuis.

Lees het hele interview in het contactblad van januari 2019.

CategoryNieuws

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: