Het aantal dodelijke coronaslachtoffers in de gehandicapteninstellingen is niet geheel duidelijk. Het Radboud UMC in Nijmegen registreert deze. Op de site Sterker op eigen benen hadden zich 12 juni 66 instellingen aangemeld. Die registreerden 1611 bewoners met een mogelijke coronabesmetting. Van hen overleden er 104, waarvan 56 bewezen aan corona.

 .

Deze cijfers strijden met degene die minister De Jonge halverwege mei naar de Kamer stuurde. Daarin wordt melding gemaakt van 220 coronadoden in de gehandicaptenzorg op 1100 besmettingen en naast 1200 verdachte gevallen. Op 307 locaties was sprake van minstens één besmetting geweest. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal.

 .

Een op de acht gehandicapte instellingsbewoners met corona (13 procent) overleed aan corona, aldus de cijfers van het Radboud. Dat is evenveel als in Nederland als geheel (12,5 procent). Van de 428 positief geteste coronapatiënten woonde het overgrote deel in een groepswoning (89 procent), de rest zelfstandig.

 .

Sinds 9 juni is er een vereenvoudigde vragenlijst voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen hoeven niet de 51 vragen van de VB-Kwetsbaarheidsindex voor COVID-19 te worden beantwoord, maar slechts 17. Daarin worden zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid en sociale aspecten bekeken.

CategoryNieuws

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: