Een beetje van slag is ze door de bezoeker. Karen van Eckeveld (23) uit Kampen zit op een kussen op de grond, het hoofd naar beneden. Moeder Henny (64) geeft haar dochter met Down chocolademelk, terwijl vader Kees (62) een tafeltje bijtrekt. “Dit is nu mantelzorg ten top”, grijnst hij.

Karen is de jongste in het gezin met vijf dochters en zoon Andries. Toen Marthe, de laatste nog thuiswonende dochter, in 2016 uit huis ging, was Karen vooral op de zorg van Kees en Henny aangewezen. Elke werkdag gaat zij naar dagactiviteitencentrum Horstheim in Staphorst. Maar voor de dagelijkse zorg zijn Kees en Henny, vanaf het opstaan om 6.45 uur tot haar naar bed gaan rond 20.15 uur, met haar bezig: “Wassen, aankleden, brood klaarmaken”, zegt Henny. “De voeten insmeren met zalf en de nagels natuurlijk”, vult Lidewey aan. “Jaha”, lacht Karen

Als het dagactiviteitencentrum in de zomervakantie dicht is, passen vooral Enneke en Lidewey, of hun zussen of broer met hun gezinnen op. Zij komen dan naar het ouderlijk huis en wonen daar. Enneke: “Toch is dat oppassen niet makkelijk, want wij zijn eng voor Karen. Wij hebben kleine kinderen en die zijn eng, want ze zijn onvoorspelbaar. Ik ben nog het minst eng, want mijn kinderen zijn inmiddels wat groter. Maar als wij oppassen, zit Karen toch doorlopend in de stress.” Annemiek en Marthe zijn de enige zussen zonder kinderen. Als zij oppassen, heeft Karen de minste stress. Dit verandert bijna. Henny: Annemiek verwacht een kindje en dan wordt ze ook eng voor Karen.” Lidewey: “We zouden wel meer willen doen, maar dat is lastig omdat Karen daar stress van krijgt. Zij houdt wel erg van observeren. Als iedereen van de familie er is, met alle kleinkinderen, gaat ze er op een veilige afstand toch bij zitten en zie je haar glimlachen.” De zussen passen op voor hun ouders, benadrukken ze. Kees: “Zij is zo gehecht aan ons. Misschien hadden we ervoor moeten zorgen dat ze niet zo afhankelijk van ons is.” Henny: “Wij willen ook niet dat jullie altijd op zusje moeten passen. We willen er geen misbruik van maken, alleen in de zomervakantie.”

Meer lezen, word lid!

Reageer:

*

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: