In Nederland hebben ongeveer 270.000 mensen een vorm van dementie. Alzheimer Nederland verwacht dat het aantal mensen met dementie als gevolg van de vergrijzing in 2040 stijgt naar meer dan half miljoen. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. Hierdoor krijgen mensen bijvoorbeeld last van geheugenproblemen, veranderingen in karakter en worden dagelijkse handelingen steeds moeilijker. “Dementie is volgens mijéén van de langste rouwprocessen die er is,” zegt Rita van der Molen.

Rita van der Molen geeft sinds 20 jaar leiding aan verschillende afdelingen van zorgorganisatie Norschoten, waar, onder andere, mensen met dementie wonen. Norschoten heeft vestigingen in onder andere Barneveld, Putten, Scherpenzeel en Elspeet en biedt verpleeghuiszorg, revalidatie, dagbehandeling en hospicezorg. “Dementie begint vaak bij een beetje geheugenverlies, gevolgd door het uitvallen van steeds meer functies. Het is zo’n lang rouwproces, omdat steeds dingen niet meer lukken. Uiteindelijk kijkt bijvoorbeeld een man naar zijn vrouw en denkt hij dat hij zijn dochter ziet; allemaal verlieservaringen, iedere keer rouw, verdriet en pijn. Weer een stukje wat je had, dat niet meer is. Dat maakt ook dat mantelzorgers en partners hulp nodig hebben.”

Toen Rita begon met haar werk, dacht ze dat het maar tijdelijk zou zijn, maar na een half jaar was ze verkocht. “Dat komt doordat mensen met dementie eigenlijk noodgedwongen wat echter worden. Dat noemen we decorumverlies. Als jij hier zit en ik vind je een leuk iemand, dan denk ik ‘leuke man, klaar’. Maar als ik dement ben, dan kom ik naar je toe en geef ik je bijvoorbeeld een kus. En als ik je niet mag, dan hoor je dat ook. Dat doe je niet in de ‘normale’ wereld, je hebt geleerd hoe je je moet gedragen, wat netjes is en wat gewenst gedrag is. Bij mensen met dementie valt de remmende werking van de hersenschors weg, waardoor mensen impulsief kunnen reageren zonder zichzelf te corrigeren. Dus ik had daar een half jaar gewerkt en toen vond ik die mensen zo kwetsbaar, juist omdat ze niet meer de vaardigheid hebben om te begrijpen hoe ze zich soms moeten gedragen.”

 

Lees verder in het contactblad van oktober 2018.

Nog geen lid? Meld je nu aan!

Begin 2018 hebben wij een videoserie gemaakt van muziekstukken van Rita Roggeveen. Rita is vrijwilligster in onder andere verpleeghuis Norschoten in Barneveld. Daar speelt ze regelmatig psalmen en liederen op haar gitaar.

De videoserie is te bestellen in onze webshop.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: