Op 29 november 2014 hielden we de Jongerendag van Op Weg met de Ander, te Veenendaal.
Nico van der Voet hield een interessante workshop over ‘Leg de lat niet te hoog!’ De denkbeeldige lat ligt vaak te hoog. Of je nu wel of geen beperking hebt, voor iedereen geldt dat er een gezonde balans moet zijn in je leven en in de dingen die je doet.
Je kunt het geheel zien als een wipwap. Een wipwap gaat omhoog en omlaag. Aan de ene kant zijn er de eisen die je aan jezelf stelt, aan de andere kant je zelfvertrouwen. Daarin moet een balans zijn. Dus niet teveel eisen en te weinig zelfvertrouwen. Teveel van jezelf eisen is een bron van stress en dan is je leven erg vermoeiend.
Als je hoge eisen stelt aan jezelf, denk je vaak: Ik moet? of: O help als? Je raakt in paniek. Je wilt iedereen te vriend houden, of je hebt het gevoel dat alles wat je doet beter of sneller moet gaan. Als je dit soort gedachten hebt, is het goed om je af te vragen: Van wie MOET ik dit eigenlijk allemaal?
Dit is niet alleen van toepassing op je werk, maar ook in je vriendenkring, familie, en in je geloofsleven.
Mensen die te hoge eisen aan zichzelf stellen zijn vaak mensen die juist teveel hun best doen. Als je het niet per se allemaal goed MOET doen van jezelf, gaat het juist beter. Je moet dus eigenlijk iets tegenstrijdigs doen als je last heb van een hoge lat. Je moet minder goed je best doen.
Het is belangrijk om realistische doelen stellen. Jezelf niet voortdurend met anderen vergelijken. Dhr. Van der Voet wijst ons op de gelijkenis van de talenten. Niet iedereen krijgt even veel talenten en mogelijkheden. Dit betekent dat we mogen werken naar vermogen.
Dus niet ik MOET, maar wat wil ik, wat kan ik, wat is wijs?
Accepteer jezelf, sluit aan bij je gevoel, wees daar eerlijk over door te communiceren.
Als je niet communiceert, sluit je niet aan bij je gevoel, en accepteer je jezelf niet.
Ik ben ik, en ik mag er zijn. Wij zijn allemaal schepselen van God. Als je dat kan zeggen heb je vrede met jezelf.
Er zijn veel oorzaken om je eigen lat te hoog te leggen. Vaak doe je het voor anderen, omdat je je schaamt, en bang bent voor afwijzing door anderen.
Of je wilt juist de beste zijn, we leven nu eenmaal in een prestatiecultuur
Je zelfbeeld is erg belangrijk. Dhr. van der Voet stelt dat iedere puber een negatief zelfbeeld heeft.
Je kijkt naar bezit, uiterlijk, prestaties, wat mensen van je vinden, wat je van je zelf vindt, wat God van je vindt. Deze dingen vormen je zelfbeeld. Ieder mens moet leren om rustig over zichzelf te kunnen praten, wie je ook bent en hoe je er ook uitziet.
Probeer niet in uitersten te denken maar in een grijs gebied. Als je drie taken wilt doen op een dag en vervolgens lukken er twee, dat heb je je doelstelling niet gehaald (ene uiterste). Maar het was ook geen verloren dag (andere uiterste) want je hebt twee van de drie taken prima gedaan (grijs gebied).
Met werken verdien je niets maar je krijgt alles uit genade. Dat is het geheim van het christelijk geloof: uit genade leven!
Tijdens de plenaire afronding is er onder andere de opmerking?dat je een arbo arts kan hebben die je oplegt dat je maar gewoon moet werken. Ook al weet je dat je dat eigenlijk niet kan.
Van der Voet benadrukt, dat je keuzes voor jezelf moet maken. Ga je gewoon werken, dan loop je het risico dat je overbelast raakt. Ga je niet werken dan gaat je uitkering bijvoorbeeld naar beneden. In beide gevallen hangt er dus een prijskaartje aan. Maar misschien kun je in dit geval het beter met wat minder geld doen, door wat zuiniger te leven.
De lezing riep veel herkenning op bij velen. We kunnen ermee aan de slag in de praktijk van ons leven. Maar we MOETEN vanaf vandaag een stuk minder.
Johan Wijland