Pieter de Ruijter

1. Vertel wat over jezelf, wie ben je en wat is je beperking?
Ik ben Pieter de Ruijter, 31 jaar en heel gelukkig getrouwd met Lizette. Samen hebben we twee prachtige kinderen gekregen, Elles (7 jaar) en Sietze (drie jaar). In het dagelijks leven werk ik als HR-adviseur bij een groot internationaal bedrijf met ongeveer 400 medewerkers. Een geweldige baan die helemaal bij me past, omdat ik elke dag mag doen waarin ik goed ben: Werken met en voor mensen.

Ik ben vanaf mijn geboorte blind als gevolg van een erfelijke aandoening. Het enige wat ik zie is licht en donker.

2. Kan je iets vertellen over je dagelijkse activiteiten?

Naast mijn fulltimebaan en het doorbrengen van veel tijd met mijn gezin heb ik een groot aantal hobby’s en interesses, waaronder het begeleiden van diverse kerkdiensten op orgel en piano, het maken van professionele geluidsopnamen en CD-producties. Ook heb ik verschillende taken en activiteiten in onze kerkelijke gemeente (van Bijbelkring tot zanguurtje). Daarnaast luister ik graag naar muziek of maak ik een flinke wandeling. Eigenlijk heb ik twee problemen: 1. Ik vind ontzettend veel dingen leuk, en 2. Ik kan heel moeilijk ‘nee’ zeggen. Het gevolg is dat ik een volle agenda heb, soms te vol.

3. Hoe vier je kerst?

Met mijn gezin en familie. Naast de kerstdiensten (waarvan ik er ook dit jaar wel weer één als organist meemaak), proberen we vooral een paar rustige dagen met elkaar te beleven. Ja, daar hoort natuurlijk ook een fijne maaltijd bij. En ‘s avonds een goed stuk muziek en een lekker glas wijn.

4. Wat betekent kerst voor jou?

God keert alles om. Bij ons mensen moet alles in het groot, maar in Gods koninkrijk gaat het precies andersom. Elk jaar opnieuw kan ik me juist rond kerst weer verwonderen over wie onze God is en wil zijn. Waar mensen elkaar de tent uitvechten en kiezen voor het verkeerde, komt God met Zijn levensvernieuwende boodschap. Zo lief had God de wereld dat Hij Zijn Zoon zond. Het liefste wat Hij had, voor mensen die daar niet op zaten of zitten te wachten. Daar word ik stil van. Kerst is namelijk helemaal niet zo mooi en lief als het lijkt: Gods Zoon die vanuit de volmaakte hemel en gemeenschap met Zijn Vader afdaalt naar de bedorven aarde. God die mensen gebruikt en inschakelt om Zijn plan uit te voeren. Maria was er niet voor niets ondersteboven van. Ik herken me in haar stille aanbidding en verwondering.

5. Is jouw kerstbeleving denk je anders dan mensen die geen beperking hebben?
Mijn eerste reactie zou direct een ‘nee’ zijn. Ik geniet niet minder van de verse rollade dan dat ieder ander dat zou doen. Het enige verschil wat ik kan bedenken is dat ik de kerstbomen en versieringen niet kan zien. Maar daarover hoor ik genoeg van de kinderen, en anders vertellen de liedjes in de winkelstraat je wel hoe laat het is. Uiteindelijk is kerst veel meer iets van je hart.

6. Kijk je rond kerst anders naar dingen in je leven?

Nee, eigenlijk niet. Ik geloof niet zo in de gedachte dat ik in een bepaalde stemming moet zijn om kerst te vieren. Wel proberen wij als gezin rond kerst bewust te denken aan mensen voor wie de feestdagen juist verdrietig, eenzaam of moeilijk zijn. Wat is het mooi om juist in de donkere decemberdagen wat vreugde of glans in iemands leven te brengen door een bezoekje, een kerstpakket of een uitnodiging om een avondje langs te komen.

7. Wat wil je lezers meegeven voor de feestdagen en het nieuwe jaar?
Bij deze vraag moet ik toch weer denken aan Maria! Zij zong: “Mijn ziel maakt de Heere groot, en mijn geest verheugt zich in God, mijn Zaligmaker”. Hem kennen als je Redder en Zaligmaker lost echt niet
alle vragen en problemen op. Het neemt ook niet je beperking weg, maar met of zonder God, dat maakt wel het verschil in dit leven en alles wat daarna komt. En kun of durf je die grote woorden van Maria (nog) niet na te zeggen? Zorg dan dat God gelegenheid krijgt om jou te ontmoeten. Lees je Bijbel, bid elke dag! Wie nat wil worden, moet in de regen gaan staan, of in de sneeuw als je dat liever hebt…

Mirthe Hoeve

1. Vertel wat over jezelf, wie ben je en wat is je beperking?
Ik ben Mirthe Hoeve, 22 jaar. Ik ben geboren met een open ruggetje, dus ik ben eigenlijk heel mijn leven al rolstoelgebonden. Ik weet eigenlijk niet beter. Ik kan kleine stukjes wel lopen met ondersteuning, bijvoorbeeld overstappen uit mijn rolstoel naar een bank of stoel.

2. Kan je iets vertellen over je dagelijkse activiteiten?
In het dagelijks leven zit ik op school, ik studeer voor onderwijsassistent in Tiel. Ik zit daar nu in het eerste jaar. Buiten school om vind ik het leuk om tijd door te brengen met vrienden, ik lees erg graag en ik vind legpuzzels heel leuk om te doen. En dan vooral de puzzels van 500 stukjes of meer.

Met vrienden gaan we bijvoorbeeld gezellig wat drinken in de stad.
Ik heb een auto, daar kan ik achter het stuur gaan zitten. Met een takel kan ik dan mijn rolstoel ook in de auto zetten. Dus ik ben wel heel mobiel, gelukkig wel.

Afgelopen jaar ben ik naar Bolivia geweest op werkvakantie. We hebben daar een kleuterschool gebouwd, twee klaslokalen en een toilet. Ik vraag me wel eens af: als ik geen beperking zou hebben gehad, zou ik die werkvakantie dan wel hebben gedaan?

3. Hoe vier je kerst?

Ik vier kerst vooral gezellig met mijn familie. In de kerk worden ook wel dingen georganiseerd waar ik bij betrokken ben. In onze kerk wordt het gevierd met alle verenigingen samen. En uit iedere vereniging zijn er dan een paar mensen die een aandeel hebben in de dienst. Bijvoorbeeld een gedicht voordragen, of een lied zingen. Ik zit ook op een koor, dus we hebben ook een kerstuitvoering.

4. Wat betekent kerst voor jou?

Door de voorbereidingen voor al die dingen in de kerk, ben ik wel veel bezig met kerst. En ook door preken in de kerk, leef ik er echt naar toe.
Door het jaar heen ben ik niet heel veel met kerst bezig. Maar als het er dan weer aan zit te komen, dan merk ik wel een soort blijdschap bij mezelf doordat het voor mij een feest is van vrijheid.

5. Is jouw kerstbeleving denk je anders dan mensen die geen beperking hebben?
Dit vind ik wel heel lastig om in te schatten. Ik denk niet dat mijn beperking invloed heeft op hoe ik naar kerst kijk. Dat ik in een rolstoel zit, zie ik ook lang niet altijd als een beperking. Soms wel, als ik bijvoorbeeld wat met vrienden wil doen, dan moet ik goed nadenken of dat ook echt wel kan. Maar op dat soort momenten word ik wel meer dankbaar dat Jezus is gekomen. Omdat ik weet, en mag geloven, dat als ik in de hemel kom, dat ik dan geen beperking meer heb. Dan kan dat nu soms nog wel moeilijk zijn, maar dan mag ik geloven en vertrouwen dat het eens anders wordt. Voor nu heb je er niets aan, maar voor de toekomst wel. Dat is wel een strijd die ik soms heb.

6. Kijk je rond kerst anders naar dingen in je leven?

Met kerst ben ik vaak meer bezig met de Bijbel, bidden en zingen, bijvoorbeeld in de kerk. Soms mis ik dat ook wel in mijn dagelijkse leven in de rest van het jaar. Door de drukte van school schiet dat er soms gewoon wel bij in. En als ik dat dus sterk beleef rond kerst, dan neem ik me voor om dat vast te houden.

7. Wat wil je lezers meegeven voor de feestdagen en het nieuwe jaar?
Ik word met kerst er aan herinnert dat het niet uitmaakt hoe of wie je bent. Jezus is voor iedereen gekomen. Je hoeft er zelf niets voor te doen, Zijn liefde is onvoorwaardelijk.