Vijf keer per jaar geen Op weg met de ander haar contactblad uit. Op deze pagina vertellen we meer over het meest recente contactblad. Wilt u het hele blad ontvangen, kunt u zich daarvoor op deze pagina aanmelden.

Geen enkele Bijbel in gebarentaal

De eens overvolle boekenkast van Alfred en Hannah Bout uit Putten is bijna leeg. Hun uitzending naar Roemenië om te worden opgeleid tot bijbelvertaler in gebarentaal komt steeds dichterbij. De 120.000 euro om de uitzending mogelijk te maken kwam in een halfjaar binnen. Beiden: “God is goed”.

Alfred (32) is sinds zijn geboorte doof. Zijn vrouw Hannah (31), in het dagelijks leven Tolk Nederlandse Gebarentaal, vertolkt hem. De vragen en antwoorden gaan bijna helemaal via haar.

 .

Op 2,5-jarige leeftijd ging Alfred twee dagen per week met de taxi vanuit Putten naar Voorburg, naar het Christelijk Instituut Effatha voor doven. Alfred: “Toen waren er nog geen files. Met een uur rijden was ik er.”

De dovenwereld was als thuiskomen voor Alfred. Dáár voelde hij zich begrepen. En hij leerde er de Nederlandse Gebarentaal (NGT). “Wat dat betreft ben ik in de goede tijd geboren. Sinds 1980 is de NGT in het dovenonderwijs geïmplementeerd. Vóór dit jaartal was de gebarentaal verboden en werden doven gedwongen om te liplezen en te praten. Als je gebarentaal gebruikte, kreeg je een tik op je hand!”

 .

Doordat Nederland pas in 1980 begon met het accepteren van de gebarentaal, loopt ons land nog ver achter, stelt Alfred. “In Amerika werd vanaf de jaren 60 al vrijuit de Amerikaanse gebarentaal gesproken. Dit land is hierdoor al veel verder met de vertaling van de Bijbel in hun gebarentaal. Ook zijn ze al verder met het zelf dichten van liederen in gebarentaal dan wij. Maar er zijn ook nog landen waar helemaal niets is gedaan voor dove christenen.”

Alfred heeft geen Cochleair Implantaat (CI). “Gelukkig niet. Doof-zijn is mijn identiteít. Mensen met een CI horen niet bij de dovenwereld en ook niet bij de horende wereld. Ze zitten er tussenin. Ik vraag mij af, lopen zij niet vast met hun identiteit? Ik heb de vraag ook gekregen of ik een CI wilde. Ik heb geen behoefte aan een CI. De gebarentaal is mijn moedertaal, daar ben ik trots op.”

 .

Dit en meer lees je in het contactblad van juli 2020:
– Bijbelstudie Ik heb geen mens
– Interview Coronaonderhandelaar Pouwel van de Siepkamp
– Jaaroverzicht 2019
– Opinie Positie Wajongers verslechterd
– Medisch-praktisch Testamenten bijzondere erfgenamen