Vijf keer per jaar geen Op weg met de ander haar magazine Op weg uit. Op deze pagina vertellen we meer over het meest recente magazine. Wilt u het hele magazine ontvangen, kunt u zich daarvoor op deze pagina aanmelden.

Verdiept geloof dankzij preekondertiteling

Liesbeth Habers-van Beest uit Veenendaal is ernstig slechthorend. Zoals veel lotgenoten kreeg ze maar weinig mee van kerkdiensten. “Ik zat de tijd uit.” Haar geloofskennis stond op een laag pitje. Tot een jaar geleden. Toen ging de ringleiding goed voor haar werken; later werden de preken ondertiteld. De geloofswereld ging voor haar open. Na 44 jaar.

 .

De Veenendaalse groeide op in het kleine buurdorp Renswoude. Ze was 2 toen werd vastgesteld dat ze slecht hoorde. Haar ouders stonden voor de keus: hun kleine meid naar het protestantse doveninternaat Effatha in Voorburg te laten gaan, of haar te laten deelnemen aan de ”horende wereld”.

Het werd het laatste. “Voor mijn vierde levensjaar werd ik bij de Radboud Universiteit klaargestoomd voor school. Ik leerde praten en klanken begrijpen. Ik zat in een kleine klas, op de kleuterschool zelfs met ambulante begeleiding. Iedereen wist dat ik niet goed hoorde. In de gereformeerde kerk en later de hervormde gemeente waartoe ik behoorde, was dat een vanzelfsprekendheid. Ik ben dus in een heel beschermd milieu opgegroeid; allemaal in mijn voordeel.”

 .

Er kleefden echter ook nadelen aan de keuze van Liesbeths ouders. “Kinderen pestten mij ook. Kinderen pakken vaak een kwetsbaar iemand in de klas. Als je bijna niets hoort, ben je kwetsbaarder.”
Liesbeth kreeg jaarlijks één uur psychologische ondersteuning vanuit de Radboud Universiteit rond haar slechthorendheid, waar ze ook jaarlijks controle kreeg op haar gehoor. “Ik vind dat mensen met een beperking meer begeleiding nodig hebben voor hun geestelijk welzijn. Een gehoorbeperking doet wat met je. Het maakt je kwetsbaarder. Ik verkeerde altijd in onzekerheid over wat er om me heen gebeurde.”

 .

Dit en meer lees je in het magazine van juli 2020:
– Bijbelstudie Wie van de drie is de naaste?

– Interview Dove zónder gebaren Liesbeth Habers

– Interview Narcismecoach Marion Lutke

– Opinie Een lifecoach voor LVB’ers?

– Medisch-praktisch Verstandelijk beperkt kind wordt 18

– Column Anders dan anders

– Vacature Penningmeester