Kinderbijbel in gebarentaal

27-07-2023

Als je een kinderbijbel zoekt, is de keus enorm. Ik vind het bijna onvoorstelbaar hoeveel kinderbijbels er te krijgen zijn. En het aantal groeit nog steeds. Iedere kinderbijbel heeft zijn eigen aanpak. Uiteraard staan er in elke kinderbijbel platen of tekeningen. Maar goed bekeken staat in bijna al die kinderbijbels allereerst het verhaal centraal. In feite zijn de meeste kinderbijbels vooral talig en dus gericht op horende kinderen. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk en prima. Wat is het goed en belangrijk om kinderen zo jong mogelijk vertrouwd te maken met de bijbelse verhalen. Maar voor dove kinderen die primair visueel denken zijn de meeste kinderbijbels niet geschikt. En dat stelt ouders van dove kinderen voor een hele grote uitdaging: hoe gaan wij in gebarentaal ons dove kind/onze dove kinderen vertrouwd maken met de bijbelse verhalen?

NGT Kijk&Luister

Moet dat dan wel echt in gebarentaal?, vraagt u. Ja zeker, want het gewone Nederlands komt bij dove kinderen minder goed binnen. Het dringt veel minder door in hun hart dan gebarentaal. Daarom is het erg mooi dat er een project loopt waarbij de Kijk en Luisterbijbel van Laura Zwoferink vertaald wordt in Nederlandse gebarentaal. Deel 1 is al helemaal klaar en aan deel 2 wordt gewerkt. Dit gebeurt door Alfred en Hannah Bout. Alfred vertelt de verhalen en Hannah filmt. Daarna zet zij de video’s op Youtube op het kanaal NGT Kijk&Luister. Neemt u gerust eens een kijkje op dit kanaal. Zie https://www.youtube.com/@ngtkijkluister4713

Wat ik zelf heel mooi vind om te zien is dat gebarentaal veel meer is dan gebaren. De mimiek, oftewel de gezichtsuitdrukking is ook zó ontzettend belangrijk. En wat kan je dan soms met een paar gebaren ontzettend veel vertellen. Als je de tijd neemt om een paar verhalen te bekijken, helpt dat ook om meer gevoel te krijgen bij visueel communiceren.

Ouders van dove kinderen

Voor ouders van dove kinderen is de geloofsopvoeding een extra grote opgave. Daarom hopen we op 18 november 2023 opnieuw een ontmoetingsdag voor hen te organiseren in Meppel. Daarin staan onderlinge ontmoeting en toerusting centraal. De commissie voor

deze dag bestaat uit mensen van het Interkerkelijk Dovenpastoraat en van de verenigingen Op weg met de ander en Dit Koningskind. Mooi om samen op te trekken. We hopen en bidden dat de ouders bemoedigd worden en ook zullen genieten van deze dag.

Martin Visser werd dovenpredikant (werkgebied Noord-Oost-Nederland) om de wereld van horenden en doven met elkaar te verbinden. Hij pleit ervoor dat we als horenden beter leren luisteren naar onze dove medemensen. Voor onze vereniging verzorgt hij online overdenkingen (zie Dovendiensten – Vereniging Op weg met de ander). Martin is getrouwd en vader van vier kinderen.

De door hem geschreven blogs zijn eerder verschenen bij Dit Koningskind.

CategoryBlog, Nieuws
Tags
Reageer:

*

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: