Dominee met rugzak

22-05-2023

Als je mij tegenkomt terwijl ik aan het werk bent, zie je me altijd met een rugzak. Een rugzak draagt makkelijker dan een handtas (vind ik). Maar een rugzak past ook bij mijn werk, omdat ik heel vaak op reis ben. Mijn werkgebied als gebarendominee is namelijk nogal groot: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder. Ik reis naar en door dit gebied vanuit mijn woonplaats Nunspeet.

Werk(gebied)

In dit grote werkgebied doe ik hetzelfde werk als een gemeentepredikant: ik leid kerkdiensten, doe pastorale bezoeken aan dove en slechthorende mensen en geef catechisaties, Bijbelkringen en Bijbelavonden. Daarnaast ben ik als adviseur aanwezig bij de vergaderingen van de vier Interkerkelijke Commissies voor het dovenpastoraat in mijn werkgebied. De kerkdiensten vinden soms plaats op zaterdagmiddag, maar meestal op zondag. Maar wel iedere keer op een andere plek. Verder zijn er ook vergaderingen van het landelijke bestuur van het dovenpastoraat en van taakgroepen waar ik lid van ben. Alles bij elkaar rijd ik per week al gauw 1000 kilometer!

Reisplanning

Het leuke is dat ik in grote steden als Groningen en Hengelo kom, maar ook in (piep) kleine dorpjes met namen waar ik eerder nooit van had gehoord. In mijn werk moet je vooral slim combineren. Dus als ik ’s avonds een vergadering heb in Groningen, plan ik ’s middags bezoeken in de buurt. Bij het afspreken van bezoeken heb ik altijd een routeplanner bij de hand. En ja, soms moet ik plotseling ergens naar toe, omdat het dringend is, terwijl ik eigenlijk niet in de buurt ben. Een enkele keer gebeurt het daarom dat ik op één dag meer dan 400 kilometer rijd.

Gelukkig heb ik bijna nooit last van files. Soms plan ik wat extra tijd in, zodat ik binnendoor kan rijden. Ik geniet van alle verschillende landschappen die Nederland rijk is. En zo nu en dan heb ik ook tijd om tussendoor een wandeling te maken in de natuur. Een poosje geleden ging mijn vrouw een dag mee. We reden dwars door Drenthe. Ik zei: “Moet je eens kijken: wat rijden we hier door een mooie omgeving. En ik ben gewoon aan het werk!”

Onderweg…

Mijn veel reizen herinneren me er regelmatig aan dat we als christenen onderweg zijn. We zijn onderweg naar Jezus’ grote Tweede Komst. De eerste christenen waren daar vol van. Ik merk dat dit besef bij mij snel ondersneeuwt. Daarom is het goed om hier steeds bewust aan herinnerd te worden. Met Jezus’ opstanding uit de dood is de nieuwe wereld al doorgebroken. Maar nog lang niet helemaal. Maar dat gaat vast en zeker wel gebeuren. Dat vooruitzicht geeft ons nu hoop, moed en kracht. Zo helpt mijn rugzak mij om te leven en te werken in Christus’ licht.

Martin Visser werd dovenpredikant (werkgebied Noord-Oost-Nederland) om de wereld van horenden en doven met elkaar te verbinden. Hij pleit ervoor dat we als horenden beter leren luisteren naar onze dove medemensen. Voor onze vereniging verzorgt hij online overdenkingen (zie Dovendiensten – Vereniging Op weg met de ander). Martin is getrouwd en vader van vier kinderen.

CategoryBlog, Nieuws
Tags
Reageer:

*

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © Op weg met de ander. Alle rechten voorbehouden. | Design: SV Productions | Privacyverklaring

Volg ons:          Zoeken: